Rooibos thee, groene thee, zwarte thee, kruidenthee en witte thee: wie voor het schap met thee staat heeft nogal wat keuzes. Je zou denken dat al die verschillende theesoorten afkomstig zijn van verschillende planten. Verrassend genoeg niet! Officieel kan er maar van één bepaalde plant echt thee worden gemaakt. Groene, zwarte, witte en oolong thee zijn gemaakt van de theeplant, Camilla sinsensis. Maar hoe ontstaan uit één plant zoveel verschillende soorten thee? Dat lees je hier.

Zwarte thee

Zwarte thee is één van de meest gedronken theesoorten ter wereld. Voor de productie van zwarte thee worden theeblaadjes geplukt, verflenst, gesneden en vervolgens blootgesteld aan lucht. De theebladeren bevatten bepaalde enzymen, die zorgen voor oxidatie als ze in contact komen met de zuurstof in de lucht. Dit proces wordt ook wel ‘fermentatie’ genoemd. Hierdoor krijgt de thee de zwarte kleur. Zwarte thee is populair vanwege zijn krachtige volle smaak. Bekend en nog steeds populair is onze Zwarte Thee Earl Grey Superieur. 

Groene thee

De bladeren van groene thee zijn minder geoxideerd dan de bladeren van zwarte thee. De oxidatie wordt tegengegaan door de blaadjes te verhitten met stoom of door ze te roosteren. Hierdoor verdampt het aanwezige vocht en behoudt de thee zijn groene kleur, waardoor een een lichte, frisse smaak ontstaat. Een verfrissende en sprankelende groene theemelange is onze Groene Lente Thee met rozenknoppen en kleurige bloemblaadjes.

Oolong

Terwijl groene thee niet teveel mag oxideren en zwarte thee juist oxideert tot hij zwart wordt, zit de oolong daar net tussenin. Door deze gedeeltelijke oxidatie krijgt oolong een karakteristieke kleur en smaak. De kleur varieert van groen tot donkerbruin. Door toevoeging van citrusvruchten, cranberry en rozenblaadjes is onze Oolong Roze Schoonheid bijzonder fris en fruitig. 

Witte thee

Eén keer per jaar worden heel jonge bladknoppen geplukt. Deze zijn voorzien van een zilverwit laagje dons dat bij het drogen van de thee nog duidelijker zichtbaar wordt. Vandaar de naam ‘witte thee’. De theeblaadjes worden zo min mogelijk bewerkt, waardoor een zachte en licht zoete smaak ontstaat, zoals bij onze Witte Thee Pai Mu Tan.

Andere (thee)melanges

Van kruiden, bloemen en fruit kun je natuurlijk ook heerlijke warme of koude dranken maken. In de volksmond spreken we dan van kruidenthee of vruchtenthee, maar omdat de kruiden en vruchten niet afkomstig zijn van de theeplant mag je het eigenlijk geen thee noemen. Officieel spreekt men daarom van ‘infusies’.