Een tijdje geleden kwamen wij op NU.nl het artikel Theetrends: ‘Thee is net wijn, maar dan zonder alcohol’ tegen. In dit artikel lieten een aantal (thee)experts de nieuwste trends op theegebied de revue passeren. Opvallend en erg leuk in dit artikel was de vergelijking van thee met wijn. Zo hadden wij het nog niet bekeken! Thee kan namelijk naast heerlijke gerechten gedronken worden. Is lekker in combinatie met kaas. En wordt steeds vaker gebruikt als ingrediënt bij het koken.
Thee als ingrediënt
Wanneer je googled op ‘koken met thee’ dan komen heel veel leuke websites naar voren. Een soepje, hoofdgerecht of toetje, met een heerlijke theemelange kan je alle kanten op! In ons blog Earl Grey cupcakes vol liefde lees je hoe je met een heerlijke earl grey theemelange cup cakes kan maken.
Thee bij een gerecht
Gerechten worden vaak gecombineerd met een witte of rode wijn. Dit onderscheid kan bij thee eveneens gemaakt worden. Wij hebben de volgende combinaties geprobeerd:
- Zwarte thee bij vleesgerechten, bij een heerlijk stukje vlees van de gril hebben wij een kopje zwarte Ceylon thee gedronken;
- Groene thee bij vis, een glas groene naturel thee hebben we gecombineerd met een heerlijk stukje kabeljauw;
- Witte thee bij pittige gerechten, probeer eens de witte thee Pai Mu Tan bij een lekker pittige curry;
- Rooibos Afrikaanse Zomer bij een zoet toetje zoals cheesecake.
Deze combinaties zijn leuk, maar net als bij wijn, is het advies, kies een thee die je lekker vindt bij het gerecht.
Thee en kaas
Tannines (een stof in wijn en zwarte, groene en witte thee) zouden een mooi effect hebben op (de smaak van) kaas. Een heerlijke Oolong zou kunnen worden gecombineerd met geitenkaas, groene thee met Emmentaler en een bloemige Darjeeling met schapenkaas. Maar… smaken verschillen!
Wat vinden jullie, is thee net wijn?