Afgelopen kerst zijn medewerkers van Theeo & Theea op reis gegaan naar Gambia. Hier hebben zij kennis opgedaan over de Gambiaanse theecultuur. In deze blog vertellen wij meer over de beleving tijdens de trip.

“Tijdens onze reis door Gambia kwamen we locals met prachtige kannen tegen. Aangezien Gambia een echte theecultuur heeft, was onze snelle conclusie: ‘Wat leuk! Ze nemen thee mee voor de hele dag.’

Op de markt in Serekunda kwamen we deze geweldige groene kan tegen. Alpha, onze gids, begreep niets van het feit dat wij interesse hadden in een kraam met huishoudelijke artikelen. Dit in tegenstelling tot de kraampjes met kleding, schoenen en andere souvenirs die wij links lieten liggen en vooral snel voorbij liepen.

De markt in Gambia

De markt in Serekunda

Aan de kraam hingen trossen met theekannen. We wisten het meteen: daar moest er echt een van mee naar huis en de groene was favoriet! Alpha begreep er werkelijk niets van: ‘Voor thee? Daar heb je echte theepotten met kleine glaasjes voor.’ Hij laat ons een setje zien. Ook de verkoper staat ons niet begrijpend aan te kijken, rare toeristen zal hij wel gedacht hebben. Na onze aankoop legt Alpha uit dat deze kannen ‘s ochtends voordat je naar je werk gaat, worden gevuld met water. Hiermee kan je gedurende de dag je handen wassen. Vooral voor het gebed (de meerderheid van de Gambianen is Islamitisch) is dat heel belangrijk!

Nu begrepen we de vreemde gezichten van de verkoper, chauffeur en alle andere toeschouwers. De kan is eigenlijk helemaal niet geschikt voor het maken van thee. De kan is van plastic en kan de warmte dus niet aan. Onze Gambiaanse theekan wordt nu ingezet als gieter….

Theepot uit Gambia

“Theepot” uit Gambia

Volgende keer meer over de theecultuur in Gambia.”

Bekijk hier ons assortiment met meer dan 120 theesoorten die met aandacht samengesteld is.