Thee is een drank die al eeuwenlang en overal ter wereld gedronken wordt. Maar waar komt thee eigenlijk vandaan?

Volgens een Chinese legende werd thee 2700 jaar voor Christus per ongeluk ontdekt door keizer Shen Nong. Uit hygiënische overwegingen zou hij zijn werknemers hebben opgedragen om water altijd te koken alvorens het te drinken. Toen de keizer door zijn rijk reisde en tussendoor pauzeerde, liet hij zijn water koken in een pan, waar wat bladeren in terecht kwamen. De keizer dronk het water met het extract van de bladeren en was onder de indruk van het smaakvolle drankje. De thee was ontdekt.

Theeproducerende landen

De meest bekende theesoorten komen uit Azië. Denk hierbij aan China, India, Sri Lanka en Indonesië. Andere belangrijke theeproducerende landen zijn onder andere Zuid-Afrika, Japan, Malawi, Zimbabwe en Tanzania.

Thee groeit alleen in landen met een subtropisch klimaat. We bespreken de vijf bekendste theeproducerende landen.

China

China verbouwt al ruim 4.000 jaar thee. Er heerst dan ook een eigen theecultuur in dit land. China is een van de weinige landen, die elk type thee weet te verbouwen, van zwarte thee tot witte thee.

Japan

Japan staat bekend om zijn groene theesoorten. In Japan wordt de thee gestoomd in plaats van geroosterd, waardoor ze een zeer heldere en sterke smaak krijgen. Uniek aan de thee  uit dit land komen is het tikje vette theeaftreksel. Deze kenmerkende eigenschap noemen de Japanners ‘umami’.

India

Uit de regio’s Assam en Darjeeling in India komen zwarte theesoorten. Assam thee kenmerkt zich door een krachtige en moutachtige smaak, terwijl Darjeeling thee bekend staat om zijn delicate smaak met tonen van perzik.

Sri Lanka

Sri Lanka, ook wel Ceylon genoemd, wordt geroemd om zijn assertieve en levendige zwarte thee. De meeste theeplantages zijn hooggelegen. Door het warme en natte klimaat zijn deze hoge gebieden ideale plekken voor de verbouwing van thee. Sri Lanka is, na India en China, de derde grootste theeproducent.

Taiwan

Taiwan is bekend om zijn oolongs. Door het klimaat en de hoogte waarop de theeplantages liggen, worden in Taiwan een aantal van de fijnste groene en donkere oolongs geproduceerd.

Benieuwd naar ons assortiment die met aandacht samengesteld is? Bekijk meer dan 120 theesoorten hier!